Ľudové hudobné nástroje a ich výroba

11.06.2011 21:05

„Ľudových hudobných nástrojov, ktoré sa používajú na slovenských dedinách, je viac ako kdekoľvek inde v Európe. Dodnes poznáme 192 nástrojových druhov.

Jednu štvrtinu z nich tvoria tzv. samoznejúce nástroje, lebo tón vlastne vydáva nástroj ako celok.  Sú to napr. rapkáče, klopáče, chrastidlá, pastierske palice-kulagy, ostrohy tanečníkov, zvonce, vábničky, orechové klopáčky, drumble a mnohé iné.

Blanozvučných nástrojov je sotva päť percent, medzi nimi sú bubienky, drnčadlá.

Strunových nástrojov je skoro štvrtina. Sú to rôzne detské husličky, cimbalčeky, doma vyrobené violončelá alebo basičky (malé kontrabasy).

Celá polovica slovenských ľudových hudobných nástrojov nejakým spôsobom využíva píšťalové trubice s hmatovými alebo bez hmatových otvorov (85 nástrojových druhov).

„Rôzne spôsoby výroby a použitie rôznych materiálov na výrobu hudobných nástrojov sú viazané na jednotlivé oblasti Slovenska. Každý materiál vydáva iný zvuk, a preto sa k nemu viaže aj veľmi rozdielna nástrojová hudba.

Na výrobu nástrojov sa využíva všetko od jednoduchej tenkej kôry na výrobu vŕbových píšťal po ľahké lieskové konáriky, z ktorých sa zhotovujú koncovky. Z bazy sa vyrába až dvojmetrová fujara. Barania koža, alebo hoci aj koža zo psa je dobrým materiálom na mech gájd. Kukuričné šúpolie alebo steblo kukurice sa používa na kukuričné husličky. Črevá z barana sú vhodné na struny husličiek.“